ÖPPET HUS

Aug 4th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Öppet hus

Av Ian Rankin
Doors Open 2008
öersatt av Göran Grip
Minotaur 2009

Den som läst Ian Rankins romaner om John Rebus och väntar sig något liknande av den här boken riskerar att bli besviken.

Miljön är visserligen Edinburgh, men här har vi inte en polisroman utan snarare en historia om några gentlemannatjuvar, närmare bestämt tre herrar som har olika skäl att delta i planeringen och genomförandet av brottet

Mike Mackenzie har gjort sig en förmögenhet på sitt dataföretag, som har nu har sålt. Han är utled på att gå sysslolös. Allan Cruickshank är bankman, frånskild med tre barn att försörja. Slutligen Robert Gissing, en professor som snart  ska gå i pension och vill dryga ut den. Han har kommit på ett idiotsäkert sätt att stjäla konstverk från ett magasin och behöver hjälp av de båda andra för att genomföra kuppen. Ett par andra dras också in i gruppen; en gangster och en begåvad ung konstnär.

Ian Rankin

Stölden går enligt planerna. Allt tycks ha gått i lås. Men en envis polis kommer de skyldiga på spåren. En av dem lyckas komma undan med en del av bytet, de andra hamnar inför rätta.

Boken är spännande och underhållande. Den visar att Rankin kan skriva annat än polisdeckare. Det här är den sortens kriminalroman där man kommer på sig med att hoppas att kuppen ska lyckas och åtminstone ett par av de inblandade ska går fria.

Förhoppningsvis hade Rankin lika roligt när han skrev som jag hade när jag läste.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22