ÖPPEN GRAV

Oct 2nd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Öppengrav

Av Kjell Eriksson
Ordfront 2009

Enligt Kjell Eriksson är detta den tionde och sista boken om Ann Lindell vid Uppsalapolisen. Och om man lyssnar noga på författaren verkar det även vara den sista kriminalromanen. Känslan är att han har tröttnat på genren och nu återvänder till traditionellt romanskrivande. Eller också blir det så att trädgårdsmästeriet lockar så mycket att skrivandet får ta en paus.

Likt Henning Mankells Den orolige mannen som är något slags Wallanderskt testamente gör här Kjell Eriksson upp med Ann Lindells förflutna. Hennes olyckliga kärleksrelation till den handfaste Edvard kommer nu till ett avgörande. Är det Edvard eller den nya relationen med Anders som har starkast dragningskraft? Och vad händer med Viola på Gräsö? De flesta gamla frågetecken rätas här ut, även om författaren lämnar en ny händelse utan svar.

Kjell Eriksson

Och likt Björn Hellbergs senaste bok blandar författaren nu in sin egen bakgrund. En av karaktärerna är trädgårdsanläggare och detta område beskrivs naturligtvis kärleksfullt och målande.

Det märks att Kjell Eriksson vill lämna deckarens sfär. Det dröjer ända till slutet av boken innan ett brott begås och då blir det mer som en naturlig händelse i historiens förlopp. Det här är inte hans starkaste kriminalroman, tröttheten har antagligen tagit ut sin rätt. Men det är ändå en läsvärd historia om försakelse och hämnd, småaktighet och illvilja.

Bokens centralfigur är professor Bertram von Ohler som oväntat tilldelas Nobelpriset i medicin. Han är bosatt i den fashionabla Uppsalastadsdelen Kåbo, med allt vad det innebär av segregation och trångsynthet. Professorn har många gamla ”lik” i garderoben och på grund av all uppståndelse kring priset rullas en mörk bakgrundshistoria upp. De tre systrarna Anna, Greta och Agnes från Gräsö har i tur och ordning tjänstgjort som hushållerska hos von Ohler. Flera av de mörka hemligheterna rör dessa fiskardöttrar.

Det ska bli spännande att se vad Kjell Eriksson nu kommer att skriva. Hans intresse för de små och för de som har det svårt är genuint och kommer säkert att avspegla sig i kommande skrivande.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22