OPERATION TUNGT VATTEN. Sabotaget mot Hitlers atombomb

Oct 5th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Operation Tungt VattenAv Neal Bascomb
The winter fortress, 2016
Översättning Erik Nisser
Faktagranskning av svensk utgåva: Lennart Westberg
Historiska Media, 2017
ISBN 978-91-7545-504-4, 415 sidor

Neal Bascomb har med stöd av ett omfattande arkivmaterial och intervjuer skildrat ett av de mer spektakulära sabotagen under andra världskrigen. Det gällde sprängningen av Norsk Hydros anläggning för  att utvinna tungt vatten eller deuteriumoxid.  Det är en effektiv moderator för att hantera uran utan anrikning, som i sin tur kan användas för framställning av kärnvapen.

I Nazityskland gjordes i början av 1940-talet omfattande experiment för att konstruera en atombomb. Teorin var i stort sett utvecklad, men försöken krävde stora mängder tungt vatten. Under den aktuella tidsperioden fanns tungt vatten endast tillgängligt i det av Tyskland ockuperade Norge vid Vemork nära Rjukan.

Boken handlar om den av de engelska sabotagegrupperna och norska motståndsrörelsens samordnade aktionen för att förstöra tillverkningen och transporterna av tungt vatten. Man ville till varje pris stoppa Nazitysklands möjligheter att tillverka en atombomb.

Berättelsen är en spännande, närmast thrillerartad redogörelse för den omfattande planeringen och utförandet av sabotaget. Många fick sätta livet till, inte minst den norska civilbefolkningen. Det är också en gripande historia om enskilda människors beslutsamhet, vilja och mod  för att genomföra sabotaget, men även de offer de tvingades betala.

Det handlar också om, som en av deltagarna i operationen Joachim Rönneberg uttryckt det, att man måste kämpa för sin frihet och för freden. Man måste kämpa för den varje dag, för att behålla den. Den är som en båt av glas. Den går lätt sönder. Den är lätt att förlora.

ULF MALMSTRÖM

Neil Bascombe

Neil Bascombe. Foto Meryl Schenker

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22