OPERATION SEPALS Hemliga baser i Sverige 1944–1945

Jun 22nd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Operation SepalsAv Roger Albrigtsen
Sepals – Hemmelige baser på svensk jord 1944–1945, 2010
Översatt av Marita Hovmark
Sivart Förlag 2010

Om Sänkningen av Blücher behandlade inledningen av Tysklands ockupation av Norge berättar Albrigtsen i Operation Sepals om slutfasen i Andra världskriget på skandinavisk mark.

Långt uppe i norr, på ”den neutrala” svenska sidan,  fanns i slutet av kriget flera underrättelsebaser som uppförts för att husera agenter, kurirer, vapen och utrustning och för mottagning av flyktingar. Dessa baser var ytterst hemliga och hade initierats av Håkon Kyllingmark, omsider norsk utrikesminister, och Stig Synnergren som senare blev överbefälhavare i Sverige. Förutom av svenskar och norrmän var också britter och amerikaner inblandade.

Roger AlbrigtsenDet handlar om en intressant period för Sveriges del. Tidigare hade landets myndigheter mer eller mindre lagt sig platt för tyska önskemål, men efter Sovjets segrar i Stalingrad och Kursk blev makthavarna i Stockholm modigare.

Boken, som är rikt illustrerad med tanke på omfånget (152 sidor), är författad på ett trivialt rapportspråk och jag skulle ha blivit gladare om författaren ägnat sig åt lite mer gestaltning.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22