OPERATION BIRKA

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Bo Nyman
Marinlitteratur 2002

Det är inte ofta man hittar en så fullödig svensk thriller som denna. Väl genomtänkt, med en mycket trovärdig intrig, som speglar de tider som boken handlar om, trovärdiga personteckningar och utan överdrivna och stötande effektsökerier. Författaren skriver om ett ämne som han i egenskap av marinofficer behärskar.

Allt startar i början av andra världskriget i Sovjet och Sverige, där en spetsnazgrupp framgångsrikt utför ett noga planlagt sabotage. Sedan flyttas vi raskt fram till början av 80-talet då de så kallade sovjetiska ubåtskränkningarna började. Huvudperson är Victor, topputbildad spetsnazsoldat med uppgift att leda en grupp som på lång sikt ska hjälpa en grupp i Sovjet att ta över ett redan infiltrerat Sverige genomen överraskande, blixtsnabb och förödande kupp.

Men man är på väg att avslöjas. Svenska SÄPO har inte varit så dåligt förberedd som gruppen trott. Man måste handla – vår statsminister är offret. En trolig handling, berättad på ett lika trovärdigt sätt och med stor spänning gör att jag verkligen vill rekommendera den här boken.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22