ONE GOOD TURN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Kate Atkinson
A Jolly Murder Mystery
Doubleday 2006

I den här romanen möter vi samma antihjälte som i Atkinsons förra bok, Case Histories, nämligen Jackson Brodie. Han har nu lämnat Cambridge och hamnat i Edinburgh. Han hade ju turen att ärva en mindre förmögenhet av en av sina klienter, och pengarna gjorde det möjligt för honom att flytta till Frankrike med Julia, en annan av de kvinnor han kom i kontakt med.

Hon är skådespelare, utan större framgångar, men när hon nu fått chansen att medverka i en uppsättning under kulturfestivalen i Edinburgh, hyr Jackson ett hus där och följer med till Skottland.

Han tröttnar snart på att inte ha något att göra. Att följa Julias repetitioner blir alltmer långtråkigt. Vid en utflykt ser han en död kvinna i strandkanten. Han försöker dra henne i land innan floden kommer, men han faller i vattnet och liket flyter bort. Polisen tvivlar på hans historia. När den döda senare dyker upp blir han indragen i utredningen mer eller mindre motvilligt och faller in i sitt gamla yrke för att hjälpa en kvinnlig polis.

Atkinson nystar på flera trådar. En annan handlar om trafficking och en tredje om skojeri i byggbranschen.

På bokomslaget ser man några ryska dockor. Boken är också uppbyggd så: en historia gömmer en annan, de olika trådarna trasslas in i varandra.

Allt blir till ”ett muntert mordmysterium” som undertiteln säger. En lek med deckarens berättargrepp och andra typiska inslag.

BENGT HEURLIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22