ONDSKANS ANSIKTE

Apr 3rd, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till Ondskans ansikteAv Mats Ahlstedt
Bokfabriken, 2018
ISBN 9789176298145, inbunden, 311 sidor

Detta är författarens tolfte kriminalroman och den tredje om profileraren Ella Werner. Då är det en sann glädje att konstatera att det också är den utan motstycke bästa hittills. Mats Ahlstedt har sannerligen utvecklats. Han har fått ihop en tätare och mer sammanhållen historia än tidigare. Dessutom har han gjort huvudpersonen mer trovärdig.

Ida Nerman har inte haft kontakt med sin pappa på åratal. Han ringer upp henne och hon bestämmer sig för att träffa honom. Hon har många frågor om sin barndom, allra mest vill hon veta vem som är hennes mamma. När hon kommer hem till sin pappa hittar hon en död man i lägenheten. Är det hennes far eller någon annan?

Ella Werner, som alltså är profilerare, kopplas in på fallet. Hon blir förundersökningsledare. Lite märkligt kan man tycka, men Ella är på väg att utbilda sig till polis. Idas dotter kidnappas av en medlem i en nazistisk organisation. Hemma hos förövaren hittar polisen material som pekar på att ett stort attentat ska begås på Bokmässan i Göteborg.

Tiden är knapp för Ella och hennes medarbetare. Ska de finna dottern? Kan de hindra ett attentat? Det blir en kamp mot klockan. Och det blir spännande, rejält spännande.

Mats Ahlstedt har åstadkommit en nagelbitare som sätter tänderna i läsaren. Emellanåt svävar berättelsen ut och tar lite för vida svängar. Men i det stora hela är det sammanhållet och läsvärt. Jag skulle önska att dessa svackor, med lite naivt berättande, kunde elimineras för en ännu bättre historia.

Bra ändå, Mats Ahlstedt, du är värd heder och beröm för att du inte har förtröttats utan istället har utvecklats till ett av svensk kriminallitteraturs säkra kort.

NISSE SCHERMAN

Mats Ahlstedt

Mats Ahlstedt. Foto Bengt Alm

 

 

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22