ONDSKANS ANSIKTE

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Tami Hoag
Ashes to Ashes 1999
Översatt av Elisabet Fredholm
Bra Böcker 2002

Tami Hoags nya är ännu en i den rika floran av kriminalare om seriemördare. Jag har flera gånger talat om för den här tidskriftens läsare, att jag inte gillar dem särskilt mycket. Och jag är inte ensam; många med mig tycker inte om doften av pest från dem, och den dåliga människoskildringen. I synnerhet inte de böcker där författaren har ”ambitionen” att i detalj skildra inte bara hur sådana perversa människor tänker utan också grymma närbilder av hur de binder och plågar sina försvarslösa offer, nästan uteslutande kvinnor. För det första tror jag inte att de prickar rätt om hur en seriemördare tänker och känner, för det andra har sådan naturalism en otäck smak av försäljningstrick.

Hoags Ondskans ansikte försöker komma åt en seriemördares inre skeenden, och hon gör sig också i någon grad skyldig till att skildra tortyr av offer. Det är dessutom i hög grad en amerikansk historia: ofta är det som händer i sådana rättsligt lika svårt att greppa för en svensk som det vore att köra en trehjulig bil.  Ändå – måste det sägas att den här är en av de bättre i genren. Tami Hoag bjuder på en bra intrig. Och när hon är kirurgisk på obducentens bord är hon det med kunnande. Hon har också en människoskildring; framför allt gör hon mycket eleganta beskrivningar av folk. Alltså: läsvärd. Elisabet Fredholms översättning är bra.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22