ONDA TANKAR

Jan 28th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till Onda tankarAv Anders Karlsson
AK—Transportinfo förlag, 2015
ISBN 978-91-637-6952-8, häftad, 234 sidor

Detta är författarens andra bok, och det har kommit ut ytterligare en med samma huvudperson.

Först: det är en god intrig som rör sig kring fiffel och grov kriminalitet i transportbranschen och fiffel i veterinärverksamhet. Författaren är företagare just inom transport och är chefredaktör inom press om transporter. Så den delen kan han. Av hans förord drar jag också slutsatsen att han kan en del inom hunduppfödning.

Anders KarlssonSå intrigen känns rimlig. En framgångsrik företagare är uppburen för att han lyckats med åkeri- och spedition med chaufförer från främst Makedonien, som han ger arbete och hjälper så att de får svenska arbetstillstånd och arbetar med svenska avtal. Och verksamheten går ändå bra.
Naturligtvis ligger det annat bakom, inklusive grovt utnyttjande av arbetskraften, stulen diesel och samröre med maffialiknande knarklangare.
Huvudpersonen är en journalist inom, just det, transportmedia, som också har en bakgrund i det militära. Han får hjälpa till när ett seriöst åkeris chaufför fastnar i tullen med knark placerad i bilen.

Vi läsare vet redan tidigt hur det ligger till, detta är alltså inte en deckare. Mest en thriller där spänningen ligger i hur man ska lyckas sätta dit skurken.

Så långt allt väl, inte superoriginellt men fantasi med verklighetsanknytning. Det skulle kunna bli en riktigt bra bladvändare, men det blir det inte.
Hela boken är berättad, både vad gäller handlingar och känslor, inte det minsta gestaltad. Många delar tas om och om igen, personskildringen är rudimentär, och sannolikheten för att de inblandade poliserna ska kunna agera som beskrivet är minimal. Dessutom är det skrivet i presens, en form som kräver mer av författaren än vad han lyckas med här.

Författaren är alltså journalist, och hans skrivsätt kan kanske (jag har inte läst någon av hans tidskrifter) fungera bra som nyhets- och artikeltext. Det är inte första gången som en egenutgivare missar behovet av en god redaktör.

Det känns att författaren kan transportbranschen, och det känns synd att en god intrigidé spelas bort. Att en otrohetshistoria är en bärande del i intrigen är acceptabel men sexskildringarna fyller ingen dramaturgisk funktion utan landar nära enklare porr.

Ett sista klagomål: lägg aldrig mörkröd text på svart botten som det är gjort på bokens baksida.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22