ONDA GÄRNINGAR

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Margaret Yorke
Cause for concern 2001
Översatt av Britt-Marie Bergström
Prisma 2002

Det var längesedan jag missade busshållplatsen, men med Margaret Yorkes nya hände det två gånger. Hon är både förutsägbar och oförutsägbar. Det är i bok efter bok en grundstämning, en mindre ort i England, ett antal vanliga personer och en och annan mindre trevlig – men hon lyckas ändå göra människor och miljöer nya.

Historierna är långt ifrån de klasiska engelska deckardamernas invecklade intriger. Det är psykologiska thrillers, men spänningen handlar sällan om upprepad action. Men våld och död finns ofta med.

Denna berättelse börjar oroande, men inget värre än lite familjevåldsamheter (och omgivningens vanliga handfallenhet) finns med. Men spänningen finns där, inte för att man vill veta vad som skall hända, utan snarare oron för att de trevliga personerna skall klara sig ifrån den hotande upplösning man redan i början anar.

Det är här hennes skicklighet visar sig. Den hemlighet som antyds känns inte så viktig; det är personernas relationer, mänskliga svagheter och styrkor som fängslar.

Har man läst några Yorke tidigare vet man att det är svårt att räkna ut alla de turer hon låter berättelsen ta. Man kan ana och gissa, och ofta gissa rätt, men långt ifrån i allt.

När det var några kapitel kvar fick sömnen vänta – jag måste få veta hur det skulle sluta, fast alla hemligheter redan var avslöjade. Det kallar jag spännande.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22