ONDA FLICKOR

Jun 24th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till Onda flickorAv Alex Marwood (pseud för Serena Mackesy)
The Wicked Girls 2012
Översättning Carla Wiberg
Modernista 2013
ISBN 978-91-7499-244-1, inb, 399 sid

En mycker otrevlig bok. Och en väldigt bra bok.

Flera gånger under läsningen måste jag ta en paus. Det är en otäck historia, och även om den är påhittad finns alltför mycket som ligger nära verkligheten.

Alex MarwoodDet kan sägas vara en dubbel thriller/deckare. Dels finns berättelsen om ett antal mord på unga flickor på en lite sjabbig badort på den engelska sydkusten och arbetet med att hitta mördaren, dels berättelsen om hur dessa mord påverkar två unga kvinnor. När de var 11 år dömdes de för ett mord på en yngre flicka, anklagade för att ha kidnappat henne, torterat henne och mördat henne. Nu, 25 år senare, är de fria sedan ganska många år, men fria villkorligt. De får absolut inte ha kontakt med varandra. Och de vågar inte berätta om sin bakgrund ens för sina närmaste.

Den ena, ursprungligen från en “finare” familj, är nu städledare på badortens nöjespir, där ett par av morden inträffar. Hon  är gift med en snygg, men otrogen nöjesfältarbetare. Den andra, från en socialt utslagen familj, har lyckats och är nu frilansjournalist, gift med två barn. Hon får uppdraget att bevaka morden och vad som händer på badorten.

Och båda fasar för att utredningen ska upptäcka vilka de är. Naturligtvis kommer de att mötas.

Det mest spännande är hur de hanterar situationen, hur de förmår klara vardagen och alla lögner de måste ge sina arbetskamrater, kolleger och familjer. För den engelska allmänheten har ingen förståelse för att barn som är inblandade i dödsfall, mord, inte är medfött onda.

Det finns alltför många vittnesbörd om  hur man i Storbritannien bedömer brottsliga barn, minns bara det kända fallet Mary Bell.

Boken ger också mindre smickrande bilder av hur den engelska tabloidpressen arbetar och fungerar.

Huvuddelen av berättelsen följer huvudpersonerna i nutid, men med korta instick om vad som  hände då, 25 år tidigare. Och det är också en sorglig och thrillerliknande historia, om hur tillfälligheter ger en situation som ingen kunnat förutse. Och de nu vuxna “förövarna” har inte själva klart över hur verkligheten var.

Författaren är journalist och har publicerat böcker tidigare. detta är hennes debut i kriminalgenren. En lysande debut. En bok som mycket mer är socialreportage än klassisk deckare. På omslaget citeras Val McDermid: “Genuint skrämmande och känslomässigt omtumlande …oemotståndlig.” Bara att instämma.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22