OND SKÖRD

Sep 7th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till Ond skördAv Sharon J Bolton
Blood harvest 2010
Översättning Karl G och Lilian Fredriksson
Telegram bokförlag 2011
IBN 978-91-86183-34-9, inb, 446 sid

Det var med viss misstro jag började läsningen. Gamla sedvänjor i isolerade områden i England påminner lite väl mycket om en av Midsomer-säsongerna och det verkade vara för mycket spöken i min smak.

Inledningen är från berättelsens mittpunkt när ett skyfall får en kyrkogårdsmur att rasa och man hittar tre barnlik i en grav för en.

Så får vi starta om tre månader tidigare. En barnfamilj flyttar till stan, får bygga ett hus intill kyrkogården. Samtidigt kommer den nye prästen som har tre församlingar och här är det en gammal kyrkoruin och en nyare, viktoriansk, kyrka. Den har varit stängd länge, sedan ett barn dött efter ett fall från läktaren.

Sharon J BoltonHan känner också hur någon ser honom och talar till honom i kyrkan, men som han aldrig hittar. Tioårige, äldste, sonen i den nyinflyttade familjen tycker också att det är någon som talar till honom och håller uppsikt över familjen. En mystisk flicka.

Den kvinnliga huvudpersonen är en psykiater, med benproblem, som får en patient från stan som är djupt deprimerad efter att hennes lilla dotter bränts inne, vilket hon inte tror på, för flera år sedan.

Hör firar man inte halloween och Guy Fawkes Day utan allhelgonahelgen, och man firar en speciell skördefest, särskilt en där man slaktar boskapen, dead harvest, originaltiteln.

Det låter alldeles för utstuderat: spöken, försvunna småflickor, psykiatriska problem, lokala sedvänjor, storgodsägare som bestämmer nästan allt i trakten, dimmiga hedar. Påplussat med flera psykiatriska problem och en komplicerad kärlekshistoria mellan prästen och psykiatern.

Ändå är det en mycket vardaglig berättelse, vilket gör många delar så mycket otäckare. Jag engageras, undrar om det verkligen är spöken och hur författaren i så fall ska få till slutet.

Detta är alltså en spänningsroman, thriller, så mycket mer kan inte sägas. På slutet accelererar händelserna och tar flera oväntade språng. Men ändå förankrat i vardag. I nutid? Måste kolla mer med sakkunniga. Finns verkligen sådana lokala traditioner utanför de moderna storstäderna? Förlaget skriver att författaren är fascinerad av engelsk folklore. Och i ett efterord får vi veta att platsen nästan finns i verkligheten.

LEIF-RUNE STRANDELL

Författarens webbplats: www.sjbolton.com

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22