OND KEMI Berättelser om människor, mord och molekyler

Dec 21st, 2011 | By | Category: 2011-12 dec, Recension

Omslag till Ond kemiAv Ulf Ellervik
Fri tanke 2011
ISBN 978-91-86061-30-2, inb, 325 sid

När det gäller den här boken kan recensenten göra det lätt för sig. Det är bara att citera ur Leif GW Perssons förord: “Det är en stor glädje att få läsa en riktigt bra bok. En sådan där bok som är både välskriven, spännande och underhållande och där du dessutom hela tiden lär dig något nytt, från första sidan till den sista.”

Kemi är är område som många har svårt för. Mycket obehagligt kopplas till kemi. Tillsatser i maten betraktas ofta som farliga.

Författaren är professor i bioorganisk kemi i Lund och forskar bl a om botemedel mot cancer. Han tar också akademiernas tredje uppdrag på allvar: att sprida kunskap om det man sysslar med.

Titeln är säkerligen vald för att locka så många läsare som möjligt. De som planerar giftmord, hoppeligen huvudsakligen författare, kan läsa flera kapitel om olika gifter, och deckarförfattaren kan också ha glädje av hur det luktar när döda kroppar faller sönder.

Det finns en hel del kemiska beteckningar och formler som för ickekemisten tycks obegripliga, men låt inte detta hindra läsningen. Det finns också en ordlista i slutet.

Författaren hoppas i efterordet att kemistens skamfilade rykte har förbättrats.

Läs och avgör själv!

LEIF-RUNE STRANDELL

Ulf Ellervik

Ulf Ellervik. Foto Kennet Ruona

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22