OMERTA

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Mario Puzo
Omerta 1999
Översatt av Björn Linné
Norstedts 2000

Detta blev Mario Puzos sista bok innan han avled i fjol sommar, 78 år gammal. Än en gång har han skrivit en maffiaroman och man känner igen greppen från Gudfadern (1970), Sicilianaren (1985) och Den siste gudfadern (1997). Det är ett ämne han behärskar utan och innan, kanske alltför väl, efter som man känner igen vissa ämnesval från de tidigare böckerna.

Till exempel den utlösande faktorn här – gudfadern Raymond Aprile skjuts ner utanför kyrkan där han deltagit i barnbarnens konfirmation. Inget av hans egna barn får överta familjekriminaliteten. Det gör i stället brorsonen Astorre Viola, som nästan genast hamnat i konflikt med andra gangsters som vill åt Apriles banker för att kunna tvätta knarkpengar.

Det är en alldeles utmärkt roman där handlingen pendlar mellan USA och Sicilien. Fast i kraft och intelligens når den inte ända fram till Gudfadern som var en stilbildande förnyare av den amerikanska romankonsten.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22