OM SANNINGEN SKA FRAM

Oct 25th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Om sanningen ska framAv Elin Eldestrand
Hoi förlag, 2017
ISBN 978-91-7697-038-6, inbunden, 192 sidor

Jag har läst Elin Eldestrands två tidigare romaner (och hon har också gett ut några e-noveller), En framtida hemmafrus bekännelser, 2016, och i år Drömmar och dilemman. I dem är den unga Charlie huvudperson som uppmuntrad av sin mor löser problem på effektivast möjliga sätt, alltså genom att ta livet av folk. Med gott humör och utan större samvetskval.
Jag undrade hur hon skulle klara att skriva med samma utgångspunkt (det ska tydligen komma en avslutande trilogidel). Nu visar hon i alla fall att hon kan skriva en helt annan slags berättelse.

Dast ägnar sig ju mest åt deckare och annan spänningslitteratur, och de många morden i de första böckerna gör att de platsar hos oss. Förlaget tyckte väl att jag varit vänlig i mina omdömen så de skickade denna direkt till mig.

Elin EldestrandOch det gladde mig att författaren kan skriva på fler sätt. Detta är en feel-good-bagatell som utspelas nästan helt i feel-bad-stämning. Huvudpersoner är två unga kvinnor, Stockholmstjejen som just blivit lämnad och Ludvikaflickan som lämnat sin sambo för att börja jobba i Stockholm och bo hos sin via internet funna nya kärlek.

I stort sett får vi följa livet hos de båda i omväxlande kapitel där de berättar sin historia. Det börjar med att Stockholmstjejen går på krogen utan mycket hopp att hitta någon men som gör just det och killen följer med hem. Samtidigt sitter den andra hemma och väntar på sin kille.

Just det: naturligtvis är det samma kille. Det avslöjas snabbt när tjejerna träffas på jobbet, och Stockholmstjejen inser detta.
Så resten av boken handlar mycket om när det är dags att berätta.

Aldrig rätt tillfälle tycks det. Och så finns det andra problem också.

Men alltså ett lite kammarspel med två (och en halv, killen) huvudperson och ett par bipersoner. Raskt berättat, och vi lär känna de två hyfsat väl.

Författaren har jobbat som journalist och inom film och tv, och nog skulle denna berättelse funka utmärkt som lättsam film eller tv-serie.

Misstänker att vi får läsa mer av Elin.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22