ÖM OCH GRYM

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av David Schickler
Sweet and Vicious 2004
Översatt av Manni Kössler
Prisma 2005

Ett antal människor med bisarra och osannolika förutsättningar befolkar denna rövarroman: Den rödhåriga och egensinniga Grace McGlone träffar Henry Dante, gangster med etisk potential. Henry har just råkat hamna i ett kriminellt dilemma innefattande en väska full med mycket stora diamanter och med anledning därav ett följe skurkar som jagar honom när han stöter ihop med Grace och efter en halv dags bekantskap är gift med henne. De två beger sig därefter ut på den stora livsvandringen, litterärt maskerad som flykt. Vandringen för naturligtvis Grace tillbaka till hennes ursprung – cirkeln sluts stilenligt. Öm och grym är en pikaresk: den amerikanska roadmovien på papper. Det är en modern saga med tydliga hjältar och skurkar, en hårdkokt fantasteri som passar väl in i den amerikanska traditionen: Rex Stout med Nero Wolfe och Archie Goodwin såväl som Raymond Chandler med Philip Marlowe och Dashiell Hammets Nick Charles är självklara referenspunkter. Men man kan också säga att Schickler knappast utvecklar genren: hans berättelse är uppdaterad men går i viss moln på tomgång en högt uppdriven och fartig, men dock tomgång.

Översättaren har inte haft en lätt uppgift: det kan vara svårt att översätta en text som meningsbyggnadsmässigt är enkel, men som stilmässigt är svår. Här skiner den engelska texten igenom hela tiden, såväl ordval som satskonstruktioner vittnar starkt om översättarens bristande förmåga att överföra texten till fungerande svenska.

KERSTIN WALL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22