OM HJÄRTAT ÄNNU SLÅR

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Aino Trosell
Prisma 2000

Man märker genast i anslaget var Trosell anser sig höra hemma. Huvudpersonen Siv Dahlin är vårdbiträde. Hennes man är henne otrogen och därför flyttar hon till Dalarna för att börja arbeta på ett garveri i glesbygden.

I provinsen finns det gott om mordiska nynazister och Siv finner efter en del incidenter att det finns en terrorist bland vännerna.

I fjol fick Trosell Polonipriset för romanen Ytspänning. Det priset har gjort en hel del för att få fart på ”deckarskrivandet” bland svenska kvinnor. På gott och ont, faktiskt. För Trosells del betyder det att hon fått nya kategorier läsare. Men helt har hon inte lämnat den socialistiska socialsvängen, vilket kanske kan skrämma en del av de nya icke fullt anammande bokköparna som är vana vid att en spade ska se ut som en spade. Och är det egentligen så fint att skriva rysare, tänker kanske de rättrogna.

Nå, Trosell kan sitt hantverk, hon har trots allt skrivit sedan 1978. Hon är författare. Men inte har hon läst så många deckare och thrillers innan hon själv började skriva sådana. Om hon gjort det hade hon kanske undvikit vissa element som redan hunnit bli klichéartade.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22