OM DU VÅGAR

May 11th, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Recension

Omslag till Om du vågarAv Megan Abbott
Dare me, 2010
Översättning Ylva Stålmarck
Bokfabriken, 2015
ISBN 978-91-87301-37-7, inbunden, 292 sidor

Megan Abbott, litteraturvetare på New York University, har skrivit 6 romaner. Om du vågar är den första som översatts till svenska.

Den är inte en regelrätt deckare eller thriller trots foul play och dödligt våld, utan i första hand en tonsäker och frispråkig roman om unga kvinnors svartsjuka, rivalitet och tuffa maktspel men också om kärlek och stark gemenskap.

16-åriga Addy Hanlon för ordet. Hennes allra bästa vän och vapendragare är Beth. De går i avgångsklassen i high school och de styr allt i skolans lag i cheer-leading med hisnande balansnummer och komplicerade volter. Beth är lagets inofficiella kapten och Addy hennes adjutant, de är skickligast och djärvast. Sista terminen får de en ny coach, som drillar gruppen till perfektion. Addy fascineras av coachens stil och hårdhet och sakta förskjuts rollerna. Beth blir alltmer osynlig medan Addy tar ledningen. Hon och resten av laget dras in i coachens privatliv. Fester varvas med träning och uppvisningar, vuxenvärlden kommer allt närmare. Coachen har en älskare men det är en kärlekshistoria som slutar med en tragedi. Självmord eller mord? Polisen undersöker saken och det är bara tre dagar kvar tills gruppen ska göra sin stora uppvisning. Beth är på banan igen och Addy är med, men sakta går det upp för henne vad som egentligen hände.

Skildringen av tjejernas inbördes maktspel, stenhårda träning och fenomenala uppvisningar är fängslande. Likaså beskrivs längtan efter och osäkerhet inför vuxenlivet med sex, fester och droger lysande. Dialoger och jagpersonen Addys tankar och kommentarer har ett äkta tonfall och Ylva Stålmarcks översättning låter absolut rätt.

BERIT ENGDAHL

Megan Abbott

Megan Abbott. Foto Drew Reilly

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22