OM BLAND TUSEN STJÄRNOR En tankebok om döden

Oct 19th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Om bland tusen stjärnor

Av Per Ragnar
Bokförlaget Langenskiöld 2009

Vi ska alla dö. Det är en skrämmande verklighet att världen ska fortsätta utan oss. Vart kommer vi sedan? Blir det ingenting alls, eller ställs vi inför rätta för att dömas till Himlen eller Helvetet? Har man sett Hieronymus Boschs bilder från det senare stället, kan man förtvivla. Bosch skildrar en vidrig pina som bara fortsätter i evighet!

Skådespelaren och författaren Per Ragnar hade en vän som fick obotlig lungcancer. Vännen, professor Lars Kristiansson frågade Per om han ville följa med honom på den sista resan. Utforska döden. Det blev grunden till den bok som nu ligger klar: Om bland tusen stjärnor En tankebok om döden.

Per Ragnars far skulle fylla 98 år och bli kommunens äldste. Men när Per med hustru och fem och ett halvt år gamla dottern Fredrika kom till honom, var han döende. Fredrika såg honom dö och sade sedan:

– Nu äter farfar tårta i himlen.

Fredrika är bara en av många vittnen i denna bok. Per Ragnar berättar om personer han mött, till exempel Ingmar Bergman, Ted Gärdestad, Bo Setterlind, Astrid Lindgren, Sighsten Herrgård… Den senare som ville att Per Ragnar på hans begravning skulle läsa den Almqvistdikt som givit boken dess titel:

Om bland tusen stjärnor
någon enda ser på dig,
tro på den stjärnans mening
tro dess ögas glans.

Per Ragnar

Döden är ett ämne som kan göra en nedstämd, men detta är en bok som är rolig och intressant att läsa och där man får veta en massa om döden. Alla som ska dö vet det, så det är inget att hyschhyscha om.

De gamle menade att den döde inte var fullt död förrän han jordfästs. Själen frigjordes från kroppen, på tredje dagen eller natten efter jordfästningen. Så svävade själen fritt i fyrtio dygn innan den kom till ro.

– Det har jag redan gjort, sa vännen Lasse Kristiansson. Jag är ute och flyger varje natt.

En underbar bok om ett fruktat ämne. Själv har jag haft dödsångest hela livet, en ångest som känts extra berättigad sedan jag genomgick en stor hjärtoperation i våras. Nu tycker jag att det är mera lätt att förlika sig med att man ska dö en gång. Det är till och med  lite spännande – som att ge sig ut på en äventyrlig resa.

“Vi ses i Nangijala!” skrev Astrid Lindgren.

JEAN BOLINDER

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22