OLOF, TORE, TORE

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Per Erik Tell
Accent 2004

Man ler vid minnet av Sjöwall/Wahlöös Kristiansson och Kvant när nu Tell i sin andra roman återupplivar dem under två gånger Johansson. De är ingalunda huvudpersoner i denna historia om samhällshistoria på flera kontinenter, faderskärlek och fadersbekymmer, mord och en försvunnen historieberättare vid namn Olof – därav titelns bokstavering. Leading man är kriminalkommissarien Cesar Amado Sin Fronteras, chilenare till börden, som får veta att hans författare till far har råkat i bekymmer hemma i Santiago. Det upptar alltför mycket av hans tankeverksamhet när egentligen fallet med ett lik i komposten på kyrkogården borde ha högsta prioritet.

Egentligen är inte detta en kriminalroman. Tell sysslar med de stora tingen – mord på utrikesministern – och de små tingen – fifflet i vardagen och lurendrejerier människor emellan, i en roande och spretig historia som vill få läsaren att tänka längre än näsan räcker. Han lyckas nästan med det.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22