OKÄNT OFFER

Feb 25th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Okänt offerAv Tana French
The Likeness 2009
Översatt av Peter Samuelsson
Albert Bonniers förlag 2009
519 sidor + en sida “Tack” !

Huvudpersonen, polisen Cassie Maddox, har några år tidigare arbetat som infiltratör under namnet Lexie Madison. När en knivmördad kvinna visar sig ha det namnet och hon dessutom är förbluffande lik Cassie, bestäms det att Cassie ska spela Lexie igen. Polisen uppger att den mördade kvinnan inte är död, att hon har en möjlighet att överleva men att hon delvis förlorat minnet.

Efter ett par veckors intensiv träning under ledning av Frank, som skolade in henne även förra gången, är Cassie färdig att bli  Lexie igen. Denna har gått en doktorandutbildning  vid universitetet och även haft en del undervisning. Hennes förflutna är en stor gåta.

Lexie flyttar tillbaka till det gamla hus där hon bott med fyra andra doktorander. Hennes uppgift är att undersöka om förklaringen till mordet finns hos de fyra.

Lexie håller kontakt med sin chef Frank via en radiosändares som hon bär i förbandet över skadan.  Hon försöker också ringa honom varje kväll, då hon går på en promenad, en vana som Lexie tursamt nog också haft.

Tack vare hennes insatser och polisens undersökningar lyckas man till slut avslöja den skyldige. Man lyckas också avslöja Lexies indentitet och klarlägga hennes förflutna.

Tyvärr blir vägen fram till upplösningen väldigt lång. Upprepningarna är många. Det är inte nödvändigt att tala om i detalj hur Lexie ringer till sin polis varje kväll. Dialogerna är många och långa. Alltför ofta tillför de inte handlingen något nytt, möjligen förstärker de bilden av personerna, förtydligar relationerna mellan dem.

Visst är boken både spännande och läsvärd. Men varför så lång ?

BENGT HEURLIN

Tana French. Foto Anthony Breatnach

Tana French. Foto Anthony Breatnach

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22