OKÄNT HOT

Dec 17th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till Okänt hotAv Dror Mishani
Efsharut shel Alimut, 2013
Översättning Nils Larsson
Brombergs förlag, 2014
ISBN 978-91-7337-619-8, inbunden, 322 sidor

Dror Mishani fick förra året Deckarakademins pris för bästa översatta deckare, Utsuddade spår. Huvudpersonen i den och i denna bok är den alldeles vanlige polismannen Avraham, utredare vid polisen i Tel Aviv, placerad i staden Holon. (Jag kollade på kartan, en del av stor-Tel Aviv.)

Han har vissa likheter med kommissarie Montalbano på Sicilien, för båda verkar i miljöer där annars berättelser handlar om maffia eller terrorism och den ständiga konflikten med Palestina. Men här handlar det om den alldeles vanliga vardagen, med brott som inte har med den svårare samhällskonflikten att göra.

Ändå börjar det med en bomb, som dessbättre visar sig vara en attrapp, utanför en förskola. Det blir Avrahams fösta ärende efter den långa semestern som han tillbringat i Bryssel med sina nya käresta, polis också hon, som ska komma efter till Israel. Men…

Parallellt får vi också följa en ensamstående pappa med två små söner, varav den ena går på det hotade dagiset. Vi läsare förstår snart att den försvunna mamman är död, mördad troligen.

Polisen inser att daghemsföreståndaren inte talar sanning, att det är något konstigt med pappan, och plågas av minnena från den förra boken när han alltför sent insåg sanningen.

Det är skönt med en polis som inte hela tiden är på rätt spår, som undrar och tvivlar, men som är en hederlig och allvarsam man. Han vill också starta utredning eftersom han misstänker att daghemsföreståndaren misshandlar barnen, något som måste vänta tills bombärendet är avklarat.

Det är en långsamt berättad historia, eller historier, och jag vill hela tiden hoppas att allt ska lösa sig till det bästa.

Fast det beror ju på vad man menar med bästa.

Jag vill gärna träffa kommissarie Avraham igen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Dror Mishani

Dror Mishani. Foto Yanai Yehiel

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22