OHELIGA KRIG

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av John K. Cooley
Unholy Wars, Afghanistan, America and International Terrorism 2001
Översatt av Stefan Lindgren
Ordfront 2002

Boken har underrubriken Afghanistan, USA och den internationella terrorismen och Cooley, som arbetat som TV-journalist i London, Washington och Mellanöstern, förklarar grundligt men lättfattligt den politiska bakgrunden till händelserna den 11 september i fjol.

När president Bush skrek om att de skyldiga skulle gripas och alla andra måste ställa upp för frihet och demokrati glömde han att förklara hur militant islamism och talibanrörelsen uppkommit och vilka som stödde dessa rörelser under 1980-talet. När Sovjet gick in i Afghanistan julen 1979 allierade sig USA med militanta islamister och såg till att 250000 legosoldater kom för att driva ut ryssarna. Ur detta kaos växte sedan talibanernas välde fram och Usama bin Laden blev en kraft att räkna med – också med amerikanska ögon sett.

Mellanösterns politik är inte lätt att förstå när man följer TV:s soundbites, men Cooleys noggranna redogörelse för hur många till synes aparta händelser hänger ihop, ger bättre begriplighet. Cynismen i USA:s utrikespolitik blottläggs och dokumenteras i detta arbete.

I debatten efter 11 september talades lite om att USA i stort hade sig själv att skylla. De som sade så tystades förstås, men Oheliga krig visar att de inte hade så fel.

KERSTIN CARLSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22