OH, PLAY THAT THING

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Roddy Doyle
Oh, Play That Thing 2004
Översatt av Hans Berggren
Wahlström & Widstrand 2005

Henry Smart, lönnmördare för IRA, presenterades för svenska läsare i En stjärna kallad Henry (del I i trilogin Den sista razzian) och återkommer här i svitens andra del. Efter att ha deltagit i Påskupproret 1916 i Dublin som tonåring och blivit en rebell med smutsiga jobb som specialitet har han nu flytt undan hämnare till USA. Där råkar han 1924 bli okontant med maffian och träffar på en kollega i mördarbranschen. Louis ”Lepke” Buchalter, den ende ”boss” inom Cosa Nostra som hamnat i elektriska stolen.

Därför återstår endast flykten från New York, hamnar i en småstad men tvingas vidare till Chicago där han blir alltiallo åt en uppåtsträvande Louis Armstrong (därav bokems titel).

Det hela blir en skröna som doftar Dickens och 1800-tal i både beskrivningar och halsbrytande sammanträffanden. Som underhållningsroman är den säkert oöverträffad det här året. Ingenting negativt? Jo, möjligen att Doyle tar i så byxorna nästan spricker och en författare bör alltid ha benkläderna på sig.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22