ÖGONVITTNET

Apr 24th, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till ÖgonvittnetAv Anna Bågstam
Norstedts, 2018
ISBN 978-91-1-308313-1, 306 sidor

Harriet Vesterberg är faktiskt en riktigt kul bekantskap, en blandning mellan schysst utredare och en barnslig människa som smygröker för att pappa inte ska få vetskap om hennes nikotinbehov och som mumsar kakor och Dumlekola. I denna historia har hon just lämnat Stockholm och sin kraschade relation för ett nytt arbete som civil utredare hos polisen i Landskrona, där det visar sig att hon inte alls är välkommen. Hennes ”Stockholmsidéer” kan nog ha varit bra i huvudstaden, men i Skåne sköts saker och ting annorlunda, åtminstone enligt chefen Margareta som är så olik henne själv som någon människa kan vara.

Hon har bara hunnit bo hos sin far i Lerviken en enda dag innan det visar sig att en kvinna blivit tagen av daga alldeles i närheten och mordet, som liknar en avrättning, är brutalt. Det ger henne lite kalla kårar eftersom platsen inte längre är som det Lerviken hon kände under alla sköna somrar när hon och brodern Paul var barn.

Men hon går in i utredningen med hull och hår och en av hennes fördelar är lokalkännedom. Intuitionen får henne att följa upp ett spår och hon märker till sin fasa att det tycks leda till någon hon känner.

Anna Bågstam skriver med humor, snabbt tempo och allt ökande spänning. Huvudpersonen känns ibland tecknad som i en ungdomsdeckare men låt er inte luras av hennes udda framtoning. Efterhand framstår hon som en människa av kött och blod och en rejäl hjärna under håret.

Tidigare har hon kommit ut med Stockholm Psycho (Storytel 2017) som skrivits direkt för ljudboksutgivning, ett slags dokusåpa med mord av TV-stuk. Det finns lite av detta även i hennes pappersbok men här är persongalleriet aningen striktare, mindre karikerat, även om det finns lite sådant med också. Spänningen byggs upp gradvis och ju mer spännande det ska bli desto kortare blir meningarna.

I ljudboken var hennes cliffhangers legio och också i Ögonvittnet finns det sådana. En mot slutet berättar tydligt att det är en fortsättning på gång.

Anna Bågstam föddes 1977 och växte upp i Solna och Danderyd men är nu bosatt söder om söder med man och tre barn. Vid sidan av skrivandet arbetar hon som jurist på Sveriges riksdag. Fritidsintressena är måleri, boxning och andra kampsporter.

LENA JEPPSSON

Anna Bågstam

Anna Bågstam. Foto Elisabeth Ohlson-Wallin

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22