ÖGONBLICKET

Apr 23rd, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omslag till OgonblicketAv Douglas Kennedy
The Moment 2011
Översatt av Eva Haskå
Forum 2012
ISBN 798-91-37-13707-0, 525 sid

Detta är Douglas Kennedys tionde roman. Av dessa har hälften kommit på svenska (Den gåtfulle fotografen 1999, Den andra kvinnan 2001, Ett alldeles särskilt förhållande 2004, Förändringens vindar 2006 och Lämna världen 2009). Titlarna berättar att det är annat än kriminallitteratur han sysslar med, men det betyder inte att han skriver ospännande. Hans texter ger en känsla av att växla mellan populärvetenskap och litterär fiktion. Huvudpersonerna verkar alltid vara på flykt från någonting – sammanboendets bojor, politiska skäl eller kronofogden.

Här har författaren Thomas Nesbitt brutit upp från sitt äktenskap. Han får ett paket från kvinnan som han för tjugo år sedan i Berlin upplevde ett passionerat förhållande med. Hon, Petra Dussmann, hade flytt från DDR och, som så ofta i Kennedys böcker, har en flykt sitt pris.

Det här är en gripande och spännande kärleksskildring med många vändningar. Den tar avstamp i det kalla krigets tidevarv med den tyska huvudstaden som nav. Kennedy är utbildad historiker, så man kan lita på hans faktauppgifter. I likhet med sina protagonister tycks han gilla att vara på resande fot – han har bostäder i London, Paris, Berlin och Maine.

INGER STRANDBERG

Douglas Kennedy

Douglas Kennedy. Foto Sophie Bassouls

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22