OFFERMOSSEN

May 22nd, 2017 | By | Category: 2017-05 maj, Recension

Omslag till OffermossenAv Susanne Jansson
Wahlström & Widstrand, 2017
ISBN 9789146233091, inbunden, 300 sidor

Ännu en av många debutanter i år, och det kommer flera. Det måste också vara en av de bättre, den här romanen lovar mer.

Susanne Jansson som bor i Göteborg har en över tjugoårig erfarenhet som frilansskribent och fotograf. Hon har åstadkommit en trolsk berättelse om sankmarker, sägner, nutid och dåtid.

Nathalie återvänder till sin barndoms trakter utan att göra väsen av sig. Hon hyr en stuga i skogen vid mossen för att göra fältexperiment. När en kropp hittas nersänkt i den sanka naturen väcks minnen till liv. Hon lever om sina tidiga år. Hänger då och nu ihop?

Maja Linde anlitas som polisfotograf. Hon är egentligen fotokonstnär och fascineras av den nästan övernaturliga miljön. Hon blir också snabbt involverad i de mystiska händelserna.

Som läsare får man följa med bland hemska barndomsminnen, över sanka och osäkra myrar på väg mot sanningen. Om det nu finns en sådan. Det skulle ha kunnat bli en skräckroman, men det finns logiska förklaringar till det mesta.

Susanne Jansson har lyckats förbluffande bra i sin debut. Hennes beskrivningar av innevånarna i denna obygd är varmt och målande gjorda. Naturligtvis är ändå miljön det viktigaste när en mosse står i centrum. Författaren beskriver den så att man känner den fuktiga luften vibrera.

På det stora hela är detta en ytterst kompetent debut. Jag tror att Susanne Jansson kan bli mångårig på bokhandelsdiskarna.

NISSE SCHERMAN

Susanne Jansson

Susanne Jansson. Foto Emelie Asplund

 

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22