OFFERMAKAREN

Oct 16th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till OffermakarenAv Viveca Sten
Forum 2020
ISBN 9789137151052, inbunden, 476 sidor

Viveca Sten har lämnat Sandhamn i denna bok. Om det är för gott har jag ingen aning om, antagligen inte. Men det innebär definitivt ett lyft. Personligen hade jag börjat bli lite trött på Nora och Thomas och välkomnar därför denna riktningsförändring.

Och att byta Sandhamn mot Åre känns som att byta årstid. De två orterna är ju så intimt förknippade med sommar respektive vinter. Och naturligtvis är det just vinter i denna bok.

Det finns ett par huvudpersoner här också, båda poliser. Hanna Ahlander har blivit utstött från sin arbetsplats på Stockholmspolisen. Hennes pojkvän har kastat ut henne. Hon är därför helt vilsen, men blir räddad av sin äldre syster som låter henne bo i ett gigantiskt fritidshus i Åre.
Daniel Lindskog har flyttat från Göteborg för att få det lite lugnare nu när han just har blivit pappa. Han får därmed gott om tid för sin nyfödda dotter, vilket förändras när en tonårsflicka försvinner. Utredningen tar det mesta av hans tid och familjen får som vanligt sitta emellan.

Under sökandet efter flickan avslöjas många hemligheter. Flera familjekonstellationer skakas i grunden. I den förhållandevis lilla orten döljer sig mycket som inte tål dagens ljus.

Det är en traditionell polisroman som Viveca Sten har skrivit. Den är extra sympatisk eftersom hon har undvikit alla de parallellhistorier som är så vanliga i den här typen av litteratur. Historien är rakt berättad från början till slut. Det känns väldigt befriande. Visserligen får man möta den försvunna flickan i kursiva kapitel, men det är ändå ett gammaldags berättande som jag uppskattar.

Boken kunde dock ha kortats ned. Nästan 500 sidor är i mastigaste laget. De är ändå fyllda med traditionell spänning av bästa märke. Det ska bli ett stort nöje att framöver få följa Hanna och Daniel i kommande böcker om Åre.

NISSE SCHERMAN

Viveca Sten

Viveca Sten. Foto Niclas Vestefjell

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22