OFFERLEK

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Mark Billingham
Scaredy Cat 2002
Översatt av Jan Malmsjö
Minotaur 2004

Londonkommissarien Tom Thorne var med i fjolårets uppmärksammade Sömntuta och återkommer i Billinghams nya – en gammal mobbningshistoria som får blodiga konsekvenser 18 år senare. En ung mor mördas inför ögonen på den treårige sonen och snart har ytterligare tre kvinnor förlorat livet. Morden har olika modus operandi men Thorne upptäcker ett sammanhang – det handlar om lustmord och mördarna är minst två som arbetar tillsammans.

Thorne är en slavdrivare som inte kan se hur hans medarbetare drivs mot utbrändhet. Det gör att de missar uppslag men ibland kan glädjas åt små framgångar. Utredningen förs i väl beskrivna fattigområden i den engelska huvudstaden och samtidigt visar Billingham fram gärningsmännen – två mobboffer där nu den ene blivit stark och ledande medan den andre är en tjänare som gråter medan han utför sitt värv. Det går att ömka och avsky samtidigt.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22