OFFERELDAR

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Recension

Av Kaari Utrio
Uhritulet 1993
Översatt av Camilla Frostell
Wahlström & Widstrand, 1998

Österlunden kallades Finland under medeltiden och var en tunnelplats för diverse erövrare som svenska och danska herrar, tyska Hansan, sjörövare med flera. Kring Judit Mikhof, dotter till en köpman, spinner historikern och författarinnan Kaari Utrio sin berättelse från slutet av 1300-talet. Judit lever inte bara i Viborg och Åberg utan också i Stockholm Det är en underhållningsroman med stora litterära förtjänster i fråga om miljö- och karaktärsskildring. Den ger en fasansfull, kan man säga, inblick i de förhållanden som en kvinna fick leva i under dessa rovriddartider Samtidigt är det en stark kärleksroman. Kaari Utrio skriver som en karl och det är lika med en komplimang här: hon berättar rakt och starkt. (Aktar inte förlov heller att krydda med lite porr.) Utrio är mycket uppburen som författare av historiska romaner i Finland.
Så – det enda som förvånar en här är uppgiften att förlaget fått översättningsstöd för den här boken av Nordiska ministerrådet och den Europeiska kommissionen (vad det nu är för någonting). Sådan här litteratur – särskilt när den har stark svensk historisk anknytning – när den har borde svenska förlag ta över utan något särskilt ekonomiskt stöd, med tanke på hur stora pengar man lägger ner på att översätta tvivelaktig amerikansk underhållningslitteratur.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22