OFFENTLIGA KVINNOR

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Yvonne Svanström
Ordfront 2006

Svanström, som är forskande docent och lärare vid ekonomisk-historiska institutionen vid Stockholms universitet. Detta är en utökad populärversion av hennes doktorsavhandling som behandlade äldre prostitution och lagliga regler kring denna. Numera (sedan 1999) är det förbjudet för män att köpa sexuella tjänster av kvinnor, men så har inte alltid varit fallet. Trots vad som stod i lagboken hade landet i sju decennier en kommunalt reglerad på prostitution och denna reglering försvann inte förrän 1918.

Det är en mycket intressant och rikt illustrerat bok som bygger på genusforskning. Här berättas om hur lagar och förordningar förändrades via tidens debattörer och hur synen på kvinnors sexualitet förändrats.

Egentligen kan man tycka att texten vänder sig till studerande (det finns ett rikt fotnotsmaterial och ett utförligt register) men för den som något lite intresserar sig för juridikens utveckling genom seklerna har den mycket att ge.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22