OFÄRD

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Dick Harrison
Ordfront 2007

Dick Harrison, historieprofessor i Lund och rejält produktiv skribent av populärvetenskapligt material, samarbetade en period om västgöten Arn med Jan Guillou. I Ofärd hamnar läsaren ännu längre bort i tiden, nämligen i 600-talets Östergötland, mitt i den järnålder som håller på att förvandlas till vikingatid.

På gården Borg bor hövdingasonen Ulvbjörn Vamodsson. Han anses dum i huvudet inte minst för att han stammar och har svårt att kommunicera annat än med knytnävarna om han blir arg. Tiden är hård. Den som inte ingår i en gemenskap, som fri eller träl, ligger risigt till. En som vandrar ensam blir lätt ihjälslagen, ett människoliv är inte värt mer än det människan bär med sig.

Ulvbjörn för följa med på en handelsresa söderut. Han blir tagen till fånga och såld som serv – träl. Nu utvecklas

Ulvbjörn enligt dramaturgins grundlagar. Eftersom det upptäcks att han redan har ett vilddjur inom sig utvecklas han till en vild stridsman som slår sig till framgång. Man kan undra om inte Dick vid något tillfälle fick låna 80-talsböcker av Jan. Ulvbjörn är inte helt olik en kommendörkapten från den tiden.

Hur Harrison skriver? Alldeles utmärkt. Spännande, intressant, lite arkaiskt och långt.

LENA JEPPSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22