ODYSSEVS SKATT

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Clive Cussler
Trojan Odyssey 2003
Översatt av Ove Fransson
B. Wahlströms 2005

Cussler är som bäst när han skriver dialog. Hans figurer samtalar aldrig, de är vitsiga eller spydiga och råkar alltid ut för de mest halsbrytande saker i sin kamp mot storhetsvansinniga typer världen runt. Vid det här laget är de dessutom stiliserade som om de vore tagna ur ett japanskt Noh-spel. På samma sätt som Beatles medlemmar representerade människotyper gör Dirk Pitt, Al Giordano, James Samdecker, Hiram Yeager och alla de andra samma sak utan att spela instrument.

Äventyren som Dirk Pitt råkar ut för är sagolikt komplicerade. Under sin karriär har han lyckats lyfta Titanic, hittat det förlorade biblioteket i Alexandria och funnit Sydstaternas valutareserv i Sahara av alla platser. Han är en Indiana Jones i kubik som överlever det mesta. I en bok blev han slängd i en underjordisk flod och sam snudd på 10 svenska mil innan han kom ut i havet.

Lik förbannat orkade han ta itu med bovarna efteråt. Realism? Tja…

Här är det kontemporära faror som hotar – en fruktansvärd orkan som drar in över Karibiska havet och Mexikanska golfen – och det Pitt och hans vänner finner efter att ovädret är över är något som ställer hela den grekiska mytologin på huvudet. Inte illa!

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22