ODÖDA, ODRÖMDA

Jun 9th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Odöda odrömdaAv Magnus Hedlund
Albert Bonniers 2008

Man skulle kunna tro att mycket seriöse författaren och mycket serieöse kritikern Hedlund inspirerats av John Ajvide Lindqvist när han skrev boken Odöda, odrömda. Här är två människor zombies – en gammal kvinna tror att hon är odöd och en psyksjuk som genomgått ett klirurgiskt ingrepp är en zombie men vet inte om det.

Självfallet är det inte så att Hedlund inspirerats av en författare med rötterna i populärkulturen. Det är naturligtvis djupare än så, det är Shakespeare och Hamlet som kommit med impulsen till variationerna på ”To be or not to be” eller möjligen bådadera. Att leva och vara död samtidigt.

Om man funderar igenom denna rätt korta roman i inbundet pocketformat finner man temata som Hedlund använt i tidigare böcker – finns jaget, är minnen riktiga, är man plagierad om något har liknande stil (?). Finns livet även om jaget inte existerar? Sitter alla oseende människor i en soptunna?

Som synes är existensen ifrågasatt och Hedlunds penna dryper av svart bläck. Låt er inte luras av antydningarna till humor.

Berättelsen om kvinnan i Karibien som tror sig vara en zombie är en förvirrad saga om en troligen senildement kvinna som beskrivs just så. Minns hon sitt förflutna eller är det voodoreligionens andar som hjälper henne att framkalla de spöken som visar sig vara avlidna familjemedlemmar?

Magnus Hedlund. Foto Ulla MontànHär finns kritik mot hur människor vanvårdas inom äldrevården – inte enbart i Sverige.
Historien om den lobotomerade svenske mentalpatienten är en ruggig och mycket kort berättelse. Vårdarna ger honom order, ibland av ren elakhet, som han tvingas lyda. Han är ju bara ett paket – en patient som egentligen inte lever utan enbart vegeterar.

BROR JOHNSSON

Magnus Hedlund. Foto Ulla Montàn

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22