ÖDETS HAND + I HEMLIGHET

Feb 4th, 2008 | By | Category: 2001-1, Recension

Av Belva Plain
Furtune’s Hand 1999
Översatt av Solveig Rasmussen

Secrecy 1997
Översatt av Barbro Tidholm

B. Wahlströms 2000

Belva Plain är en av USA:s mest kända och uppskattade producenter av underhållningslitteratur. Hon började sin karriär som veckotidningsförfattare och det har givetvis legat henne i fatet hos recensenterna. Men publiken har tagit henne till sitt hjärta ända sedan hennes debutroman Evergreen (serieversionen visad i svensk TV) kom ut1978.Hennes tema är ofta familjekonflikter och hur livslögner kan få den rikaste att känna sig fattig och utstött. Ödets hand är i främsta rummet en roman om en ung människa som trots att han får sina drömma uppfyllda slits sönder inombords av att han tvingas ge upp sin idealitet, svika det han tron på. I hemlighet är historien om den unga flickan som 14 år gammal blev våldtagen av en kusin som sedan försvann. Hon blir arkitekt och vill bygga ett mönsterområde, men maffians folk vill hindra henne. När det går som bäst kommer gamla hemligheter fram och hon riskerar att förlora allt.

Låter det banalt? Ja, det gör det, men Plain turnerar sina intriger på ett så skickligt sätt att man sväljer hennes berättelser med hull och hår.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22