ÖDESMARK

May 20th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till ÖdesmarkAv Stina Jackson
Albert Bonniers Förlag, 2020
ISBN 9789100178222, inbunden, 349 sidor

Herregud! Efter att ha läst Stina Jacksons andra bok känner jag mig alldeles knockad. Framgångssagan med den första boken Silvervägen är känd för de flesta. Den okända debutanten från ingenstans (USA) som får ett monumentalt genombrott och direkt vinner priset för Årets Bästa Kriminalroman. Dessutom första gången en debutant lyckades med det.

Jag förstår att författaren måste ha tänkt på talesättet om den svåra andra boken. En andra bok som ska följa upp en sådan succé. Att som nu då, inte bara klara av det, utan också överträffa alla mycket högt ställda förväntningar. Det här är BÄTTRE! Nu får hon beröm av mig, och har fått tusenfalt av många andra också. Jag hoppas inte att hon får vingar och lyfter. Stanna här Stina!

Det handlar om karaktärer. Flera stycken med alla deras fel, brister och förtjänster. Stina Jacksons gestaltningar är djupa, vilket gör att det är både svårt att älska och att tycka illa om någon. Samtidigt är de inte som folk är mest. Författaren beskriver enstöringar, vinddrivna figurerar i en nästan öde trakt. När till och med byn de bor i heter Ödesmark kan man förstå. I denna vrå av Lappland kommer det under bokens gång att ske många tragiska händelser.

I den glesbefolkade byn bor den medelålders Liv med sin son Simon och sin pappa Vidar. Hon har alltid velat någon annanstans, men har blivit kvar, oförmögen att lämna sin far. Han är rik, mycket rik. Men han är snål. Ryktet om hans förmögenhet är känt vida omkring och många är de som traktar efter hans pengar.

Utan att ta till några dramatiska trix lyckas Stina Jackson fånga byns inneboende spänningar. Jag tvekar inte att jämställa hennes författande med Kerstin Ekmans. Författaren är lika skicklig på att hitta det lilla, det lilla extra som gör att boken och dess innevånare lever. När kriminalromaner lyfter till denna nivå får det mig att förbehållslöst lyfta på hatten och applådera. För att inte nämna en längtan efter ytterligare en bok. Men även en så lysande stjärna som Stina Jackson kommer att behöva förnya sig.

NISSE SCHEMAN

Jag vill bara instämma med kollega Nisses omdöme här ovan. Och lägga till att detta är den bästa bok jag läst detta år. Jag tyckte väldigt mycket om Silvervägen och oroades för hur hon skulle kunna komma med sin andra bok.

Titeln kan tolkas dubbel: det är en plats som blir allt mer öde, och det är människors öden vi får lära känna. Den lilla plats där alla känner alla och vet allt om varandra, tror de. Läsningen kändes som en modern form av grekiskt ödesdrama. Men många överaskningar, både för personerna i Ödesmark och för läsaren.

LEIF-RUNE STRANDELL

Stina Jackson

Stina Jackson. Foto Stefan Tell

Artikel om Stina Jackson: http://www.dast.nu/artikel/usa-kanada-och-sverige-en-blandning-som-blev-hyllade-debuten-silvervagen

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22