ODENS KORPAR

Jan 18th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av Lars Magnar Enoksen
Kulturfronten 2001

Enoksen har återinfört den fornnordiska glimabrottningen i Sverige och skrivit böcker om runor och eddisk mytologi. I Odens korpar ställs gudar, trollkonor, gastar, valkyrior, bärsärkar, drottningar och kungar mot varandra. Det handlar om en ynglings utveckling till man i början av 800-talet, tidig vikingatid. Förebild är isländska lögnsagor. Det märkliga är att Enoksen inte använt ord som tillkommit efter 1400-talet. Det präglar romanen. Språket är arkaiskt, staccatoartat och lite svårforcerat. Ordvalen gör att Enoksens egensinniga språk jämfört med de isländska sagornas stenstil känns överlastat. Formellt tycks språket ligga närmare Rökstenen och vissa Eddadikter. Men trots de begränsningar Enoksen ålagt sig är hans text förvånansvärt ordrik. Han plockar fram en svensk ordskatt som legat i träda. Handlingen är dramatisk men saknar det normalflyt som vi är vana vid.
Det låter så här genom 153 sidor: “Trollkonan slet av Ulvs klädpaltor och förlustade sig storligen med hans kropp. Dålig var vilsen stigmans lott, ty slemt det syntes att vara gamman åt troll. Hon rev och klöste. Hon svor och fräste. Föga vila förlänades den fredlöse.”
Det tar ett tag att vänja sig, men detta underlättas av att handlingen är spännande. Jodå, det förekommer sex som varken platsar i Harry Potter eller Sagan om Ringen, men Conan Barbaren stod nog inte främmande för Ulvs präktiga samlag med den vikingatida trollsjuksköterskan Eidi. Slagfält och hämnd, envig och blot. Enoksen är heltäckande. Det fornnordiska finns hos Howard, Frans G. Bengtsson, Lönnerstrand, Tolkien och Ingelman-Sundberg men Enoksen ligger på sitt sätt källorna närmare.
Ett djärvt grepp och en annorlunda bok för väldiga vikingafans och frimodiga fantasyvänner som tröttnat på maskinmässigt producerade Tolkienkopior.

BERTIL FALK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22