ÖDEMARK

Jan 12th, 2014 | By | Category: 2014-01 jan, Recension

Omslag till ÖdemarkAv Yrsa Sigurdardottir
Auðnin 2012
Översättning Ingela Jansson
Modernista 2013
ISBN 978-91-7499-287-8,  inb, 365 sidor

Ödemark är Sigurdardottirs femte bok om advokaten Thóra Gudmundsdóttir i Reykjavik. Här har hennes särbo Matthew, säkerhetschef på Kaupting bank, och Thóra flugit till Grönland för att kolla upp vad som hänt ett företag vid en prospektering för metallutvinning på den ödsliga östra delen av ön. Banken har gått i för borgen för företaget och riskerar stora pengar. Arbetsplatsen har haft stora problem och många anställda har åkt hem till Island.

Yrsa SigurdardottirEn ung kvinna, anläggningens geolog, är spårlöst försvunnen sedan ett halvår och nu är de sista två kvarvarande teknikerna också försvunna. Med på resan till Grönland är en grupp gruvexperter och en läkare. Arbetsplatsen ligger i en total ödemark med mycket bistert klimat. Enda bebyggelsen i närheten är en eländig liten by där nästan alla är alkoholister. Den heter Kaanneq, Hunger, efter hungersnöden som dödade alla i byn för 100 år sedan. Invånarna är fientligt inställda, när gruppen försöker ta kontakt.

All förbindelse med yttervärlden är bruten, fordon saboterade, man hittar skelettdelar i skrivbordslådor ser mystiska blodspår och andra kusligheter. Utanför barackerna ruvar det grönländska bistra och iskalla landskapet med sina våldsamma stormar. Trots allt skrämmande är gruppen förvånansvärt gladlynt och optimistisk. Den gamle jägaren Igimaq, som fördrivits från inuitbyn, begrundar det som händer, men vet inte hur han ska hantera det. Han har ett nedärvt ansvar för det område, där man nu planerar att starta gruvdrift.

När gruppen kopplar av med vin en kväll tänds plötsligt starka strålkastare utomhus. De styrs endast av rörelselarm, vem eller vad är därute? Thóra ger sig ensam ut i natten. Å nej…!

Romanen pendlar ganska våldsamt mellan socialreportage, inuitkultur och en grupp stadsmänniskor på ”spännande utflykt i okänd miljö”. Det bästa i denna kriminalroman är miljöskildringen. Den lilla byn med sina udda existenser och det arktiska vädrets mäktiga krafter skildras med inlevelse. Vissa av karaktärerna däremot är närmast karikatyrer, vilket tyvärr minskar trovärdigheten och spänningen en del. Kan man bortse från det, blir det ändå en hyfsat rysansvärd läsning.

BERIT ENGDAHL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22