OCKULTA KVARLEVOR

Apr 3rd, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till Ockulta kvarlevorAv Aleister Crowley
Översättning och efterskrift Jonas Wessel
Hastur förlag, 2016
ISBN 978-91-86835-28-6, 92 sidor

Aleisteir Crowley har dåligt rykte. Riktigt varför är oklart, mytologiseringen kring denne äventyrare och ockultist från 1900-talets första hälft är närmast ogenomtränglig. Engelska tidningar utnämnde honom till världens ondaste man. Senare har han skymtat på omslaget till Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band och bland de obskyra referenserna i Umberto Ecos konspirationsteoriska fyrverkeri Foucaults pendel.

Aleister CrowleyCrowleys karriär som bergsklättrare, grundare av religionen Thelema och självglorifierande narkoman är onekligen svårfångad. Under en period skrev han också noveller. Någon större litterär lycka gjorde inte dessa texter, och det är lätt att förstå varför av det smakprov som nu kommit ut på svenska. På en stel och pompös prosa beskrivs en sorts poetiska och profetiska visioner. Allt svävar någon meter över jordytan utan att varken lyfta eller landa.

Antagligen finns det fler och mer givande ingångar till Crowley och den lite aviga fascination som han väckt under ett drygt sekel än novellerna. Glimtar av det ger översättaren Jonas Wessel i sin ”poetiska efterskrift”, en text som väcker mer intresse för författaren än novellurvalet.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22