OBSCURITAS

Nov 23rd, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till OscuritasAv David Lagercrantz
Norstedts, 2021
ISBN 978-91-1-310260-3, inbunden, 382 sidor

Om spänningsromaner sägs det ofta att den är ”en bladvändare” vilket i denna genre ska förstås som en positiv markering. Men det finns bladvändare, skrivna så att man ska hasta fram till nästa sida, men helheten kan vara ganska ointressant när man kommer till slutet. Och det finns spännande berättelser som läggs fram i sakta tempo men med stegrande spänning, men där man måste stanna upp emellanåt för att fundera över vad som händer.

David Lagercrantz kan skriva spänning, det vet vi. Här är det en bladvändare fram till lite efter halva berättelsen, sedan saktar det av medan läsaren (och huvudpersonerna) börjar förstå vad det är som ligger bakom det dödsfall som är starten på polisutredningen.

Denna bok är inledningen till en serie med huvudpersonerna professor Hans Rekke och polisinspektör Micaela Vargas. Det är alldeles tydligt en Sherlock Holmes-variant med den genialiske professorn som dock lider av psykiska problem och missbrukar högvis med mediciner, dessutom högt musikaliskt begåvad. Hans Watson, Micaela, är dock mer snabbtänkt än doktorn i originalberättelserna, och med kriminella bröder.

Platsen är Stockholm, Östermalm (professorn) och Husby (Micaela). Tiden är 2003, USA har invaderat Irak. I Stockholm mördas en fotbollsdomare som har kommit som flykting från Afghanistan. En berusad och lättretad fotbollspappa är, tycker poliserna, den skyldige. Han vägrar erkänna och på uppmaning av polismästaren åker utredarna till professor Rekke som är känd för att ha hjälpt polisen i USA. Men han avfärdar utredningen, och åklagaren släpper snart den misstänkte.

Men något är skumt med den mördade. Hans Rekke och Micaela Vargas (som var med i utredningen först men förflyttades) får kontakt och börjar ana att CIA på något sätt är inblandad.

Vill du veta mer får du läsa boken, och träffa de båda huvudpersonerna som har olika slags demoner att kämpa med. Det ska ju bli en serie så läsaren kan vara lugn att de klarar sig, om inte helskinnade så levande till slutet, där vi får inledningen till nästa bok.

Större delen av texten är dialog. Måste vara väldigt lätt att överföra till film eller tv-serie. Jag vill gärna träffa de båda huvudpersonerna igen, men hoppas på att han hålla bladvändandet i gång ända till slutet.

LEIF-RUNE STRANDELL

David Lagercrantz

David Lagercrantz. Foto Kajsa Göransson

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22