OBESEGRAD

Oct 11th, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till ObesegradAv George Scott och Theodor Lundgren
Kalla Kulor 2013
ISBN 978-91-87049-35-4, 293 sid

George Scott föddes som gatubarn i Liberia 1966 och blev 1972 adopterad av en svensk kvinna i Salem och bytte efternamn till Cramne. Det låter som en saga men en saga som inte var så lycklig. Han visades upp för omgivningen för att den skulle applådera människan som var så god att hon tog hit ett fattigt barn från Afrika. I själva verket utsattes George Cramne för både pennalism och förnedring, något som gjorde att han vände sig till myndigheterna för att komma bort från adoptivmodern.  Så småningom lyckades detta och han hamnade i familjehem i Hudiksvall och senare i Västerås. Han var på väg att bli en ungdomsbrottsling när han och kamraterna steg in i BK Rapids träningslokal där George träffade boxningstränaren Kjell Fredriksson och hans liv tog en ny vändning.

George ScottHan var 17 år när han började boxas och det visade sig att han var en mycket elegant boxare som gick med högern före. Och han tog tillbaka sitt rätta efternamn. George Scott var bra – tog fem SM-tecken, ett OS-silver 1988, vann Nordiska mästerskapen och blev världsmästare i lättvikt en titel som han förlorade, men inte i ringen utan efter kontroverser om kontrakt.  Han blev rejält blåst, så som många blivit när de försökt sig på en proffskarriär i Nordamerika.

I boken om sitt liv, berättad för Theodor Lundgren, ger han läsarna en bild av sin färd från Liberias dammiga och smutsiga gator till det glamorösa boxarlivet fyllt av kändisträffar och limousinresor, och han gör det på ett mycket personligt sätt. Dock borde han kanske ha valt en annan och stilsäkrare samtalspartner inför bokdebuten.

KARL HJELM

Theodor Lundgren

Theodor Lundgren. Foto Katrin Kjöller

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22