Oavkortade nyutgåvor av fyra av Dorothy Sayers kriminalromaner

Aug 12th, 2011 | By | Category: 2011-8 aug, Recension

Sayers x fyra boxBonniers 2011

Dorothy Sayers (1893–1957) var en av 1900-talets stora, ja riktigt stora, författare av kriminalromaner. Hennes böcker kännetecknas av intellektuell intensitet och psykologisk skärpa.

Hon tog en akademisk examen i sin födelsestad Oxford. Cambridge lät på den tiden inte några kvinnor ta en akademisk examen. Sayers var poet, pjäsförfattare, essäist och översättare. Hennes mest bekanta, dock ofullbordade översättning var Dantes Den gudomliga komedin. Men det var hennes kriminalromaner som gav henne ära och berömmelse.

Dorothy SayersHennes hjälte är aristokraten lord Peter Wimsey. I fyra av hennes romaner figurerar även en kvinnlig deckarförfattare – Harriet Vane. Harriet Vane är oxfordstudent, skriver kriminalromaner, en självständig och intellektuell kvinna. Likheterna med Sayers själv är uppenbara. Även Vanes utseende: Lång, mörk och kanske karismatisk.

Det är dessa fyra böcker som Bonniers nu ger ut i en elegant presentförpackning. I den första Oskuld och arsenik anklagas Harriet Vane för att ha giftmördat sin älskare. Övriga böcker i sviten är Drama kring en ung dansör, Kamratfesten och Lord Peter Wimseys smekmånad. Här skildras en relation betydligt mer komplicerad än vad som är fallet i de flesta kriminalromaner. Kan man och kvinna mötas som jämlikar? Hur fungerar den intellektuella integriteten? Kamratfesten är också intressant ur en annan aspekt. Här förekommer inga mord.

Sayers kriminalromaner är pusseldeckarna när de är som bäst. Litterärt är Dorothy Sayers överlägsen nutida författare av kriminalromaner.

Jag vill lägga till att Sayers även jobbade på en reklambyrå som copywriter. Resultatet blev senare boken Mördande reklam. För den som varit i den här branschen ges en ytterligare dimension än den rent berättartekniska. Dessutom är den nog den mest lättillgängliga av hennes böcker.

Ändå kan jag inte förbigå hennes i mitt och många andras tycke bästa roman och kanske den bästa kriminalroman som skrivits De nio målarna. I denna liksom i Mördande reklam figurerar inte Harriet Vane. Den är sinnrik, men kanske svårtillgänglig. Kräver en hel del av läsaren. Jag hörde av en bekant att han läst om De nio målarna men den här gången inte funnit den lika fascinerande som vid den första läsningen. Självfallet inte. Boken bygger så mycket på den märkliga klockringningens mysterium. Det här är detsamma som Columbi ägg. När man väl vet vad och hur man skall göra är det ingen konst.

Det är en välgärning av Bonniers att ge ut de fyra Sayersböckerna, kanske även en ekonomisk succé, och hoppas fler av böckerna kommer i nyupplagor. Anna-Karin Palm har skrivit intressanta förord och efterord.

Vänner av god litteratur: Läs Dorothy Sayers böcker!

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22