NYA KONTAKTER

Jul 28th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Nya kontakterAv Sophie Kinsella
I’ve got your number 2012
Översättning Annika Sundberg
Damm förlag 2012
ISBN 978-91-7351-850-5, inb, 368 sid

På DASTs förstasida på webben står det ”Tidskrift för underhållningslitteratur”. Mest skriver vi förstås om deckare, sf, thriller och agenter, men som läsarna nog märkt finns det en hel del annat också.

Detta är något annat även om det mot slutet dyker upp ett it-brott.

Nej, inte chic lit, mer en romantisk komedi, och den skulle passa utmärkt som film eller tv-serie. Ingen seriös litteratur, men som alla goda komedier finns här ett inte oväsentligt mått av allvar.

Unga Poppyy, sjukgymnast i London, ska gifta sig med Magnus, akademiker i en kändisfamilj (också seriösa akademiker). Han har doktorerat i kulturell symbolism, och Poppy finner att akademisk litteratur vimlar av fotnoter. Så då blir det en massa också i hennes berättelse. Rika är de dessutom (måste väl vara arvegods eftersom inte heller i England humanistiska professorer vältrar sig i pengar). Hon är kär men känner sig hela tiden obekväm tillsammans med familjen.

Sophie KinsellaHennes förlovningsring är vansinnigt dyr, familjens arvegods också den. På en fest med vännerna/tärnorna och bröllopsfixaren på en restaurang beundrar alla tjejerna ringen och provar den. Så blir det brandlarm och ringen försvinner. Och de blivande svärföräldrarna är på ingång nästa dag. Och så blir hon frånstulen mobiltelefonen…

På hotellet, där festen hölls, letar alla efter ringen och hon hittar en mobiltelefon i en papperskorg. Så nu har hon i alla fall ett nummer där hon kan nås med besked om någon hittat ringen.

Telefonen visa sig dock tillhöra sekreteraren till en chef på ett stort företag. Men hon får behålla telefonen ett tag mot löfte att vidarebefordra alla sms och mejl till chefen. Och då måste hon ju läsa vad som står i dem… Och ”hjälpa till”.

Nu förstår ni ju hur det kommer att sluta, men det är resan dit som är underhållande. Välskriven lättsam sommarunderhållning.

Författaren är ny för mig, men jag är väl normalt inte rätt målgrupp. Hon har uppenbarligen en stadig läsekrets i Sverige (författarnamnet större än titeln på omslaget) och har fått en rad böcker översatta varav sju böcker om en shopaholic. De har dock inte kommit till vår redaktion…

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22