NY NOIR Tretton hårdkokta deckarförfattare

Feb 11th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Ny noirRedaktör Bengt Eriksson
BTJ Förlag 2009

I Ny noir låter Bengt Eriksson tretton personer med olika bakgrund och olika infallsvinklar porträttera en storstadsgenre inom kriminallitteraturen. Författarna inom genren (som av bokens skribenter påstås vara ” de absolut främsta representanterna för den moderna noir-genren”) som fått plats i volymen är Megan Abbott, Mark Billingham, James Lee Burke, James Crumley, James Ellroy, Vicki Hendricks, Simon Kernick, Dennis Lehane, Kristian Lundberg, Carol O´Connell, Sara Paretsky, George Pelecanos och Daniel Woodrell.

De flesta av dem har jag läst, till och med tyckt om. Men i alla lägen känner jag inte igen Eriksson & consortes beskrivning av dem. Alla skriver inte kategoriskt om storstäder som hårda och mörka, alltså farliga i sig. Utredarna är visserligen ofta desillusionerade men inte alltid benägna att ställa sig på fel sida om lagen för att komma fram till en lösning av de(t) brott som utreds.

Trots dessa små invändningar är det intressanta essäer som presenteras, lite längre och lite mer analytiska än de författarporträtt som brukar hamna i pressen.

Och boken kom i rättan tid för att få draghjälp av James Ellroy (utmärkt beskriven av John-Henri Holmberg) som besöker Sverige i samband med att hans tegelsten Oroligt blod släpps i det avlånga landet.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22