NUMRET TILL CALICUT

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Calle Hård
Isaberg 2006

Ännu en journalist som börjat skriva deckare/thriller. Det märks att Calle Hård är en driven skribent, inte minst från Expressens kriminalredaktion. Han har full koll på språket, på att handlingarna inte får bromsas upp, på hur massmedielogiken fungerar. Men det är ingen Annika Bengtzon-kopia som finns med i den centrala handlingen, utan en ung nybliven journalisttjej som hamnat som lokalredaktör i Lycksele för en större norrlandstidning.

Det som imponerar mest är denne romandebutants förmåga att låta ett antal trådar påverka handlingen utan att de helt måste tvinnas samman på slutet. Det känns mycket mer som verkligheten där tillfälligheter påverkar orelaterade händelseförlopp.

Här finns några unga samiska aktivister, ”kidnappad” skalle från Lunds universitet, ett antal bärplockare från olika länder, en lokal lynchmobb, en revanschsugen länspolismästare, en naiv landshövding, en indisk sociologiprofessor, poliser och, som sagt, journalister.

En kraftverksdamm öppnas av okända och förödelse sprider sig. Varför? Terroristdåd? Samtidigt hittas en framstående politiker död. Mord?

Detta ger anledning för aktivistiska myndigheter att åsidosätta regler (eller i varje fall tänja på dem) för terroristhot får ju gamla system att vackla. Detta är uppenbarligen författarens egentliga budskap, plus upplysning om hur kraftverksföretag, också svenska, beter sig mot dem som bor på de platser där jättelika kraftverksdammar anläggs. Men dessa budskap skymmer inte spänningsromanen.

Journalister är inte alltid de bästa personskildrarna, och en del lättköpta karikatyrer finns här också, men några av personerna kommer oss nära. Ett extra plus är titeln: den är faktiskt en nyckel till många olika händelser i boken, men hur skall jag inte avslöja här.

Det finns (minst) en kärlekshistoria här också. Den passar in.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22