NU SKA JAG UPP OCH SKJUTA DEN JÄVELN! OLOF PALME


Nov 3rd, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till Nu ska jag upp och skjuta den jäveln! Olof Palme
Av Conny Larsson
Indra, 2015
ISBN 978-91-637-8872-7, danskt band, 285 sidor

”Lennart” är enligt Conny Larsson Olof Palmes mördare. Bevis och indicier läggs fram med frenesi och bladvändande berättartakter i dokumentärromanen Nu ska jag upp och skjuta den jäveln! Olof Palme.

Lennart kommer till Conny Larssons behandlingshem för kriminella och missbrukare på 80-talet. Han har ett för Conny fängslande sätt. De blir vänner och gaddar ihop sig i ett gemensamt Palmehat. Vänskapen får sina törnar. Lennart är inte att lita på, visar det sig i längden, men bra länge går allt sin gilla gång på hästgården.

Conny LarssonConny står i förbindelse med Sai Baba i Indien. Han driver behandlingshemmet på begäran av Baba och efter dennes visa levnadsregler. Conny reser till Indien med jämna mellanrum och tar med sig sina klienter, även Lennart. Något märkligt händer. Sai Baba manifesterar en ring som han ger till Lennart. Ringen kommer Lennart att bära fram till ett avgörande gräl mellan föreståndaren Conny och den intagne Lennart som misskött sig.

Ringen har gjort Lennart till en av de utvalda, enligt Connys sätt att se. Han kan inte tro sina ögon, när Lennart i vredesmod sliter av sig ringen, kastar den så långt han kan och resklädd går sin väg morgonen den 28 februari 1986. På Connys fråga vart han ska, vänder han sig om och skriker: “Jag ska upp och skjuta den jäveln!

Det som inträffar på natten när Lennart gett sig av får Conny att lida alla helvetets kval eftersom han ser sig som delaktig i mordet genom det gemensamma Palmehatet.

I boken påvisas också Palmeutredarnas ovilja att lösa mordet, hur de motvilligt tar emot vittnesmål och försöker manipulera dem, förtiger och mörkar – det är skrämmande! Som avslutning har Keyling skrivit en vass epilog.

Boken är skriven i en stil som väl förenar innehållets förbluffande utsagor med det temperament som gör Larssons berättelse trolig som en väsentlig pusselbit i sanningen om mordet på Olof Palme. Man blir berörd.

HELENA SIGANDER

 

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22