NOVELLER: DÖD OCH EROTIK

Nov 19th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till Mord på julnattenMORD PÅ JULNATTEN
Red Andreas Nyberg och Johanna Strömqvist
Av Amanda Hellberg, Johan Theorin, Katarina Mazetti, Åke Edwardson, Inger frimansson, Arne Dahl, Kristina Ohlsson, Emil Fredholm, Håkan Nesser
Semic 2013
ISBN 978-91-552-5951-8, inb, 158 sid

Omslag till De odödaDE ODÖDA
Red Andreas Nyberg och Johanna Strömqvist
Av Johan Theorin, Caroline L Jensen, Edgar Allan Poe, Amanda Hellberg, H P Lovecraft, Anders Fager, Selma Lagerlöf, Andreas Roman, Åke Edwardson, John Ajvide Lindqvist
Semic 2013
ISBN 978-91-552-5985-3, inb, 156 sid

Omslag till BekännelserBEKÄNNELSER/HEMLIGHETER Erotiska noveller
Red Kate Oldfield
Confessions/Secrets 2006
Översättning Johanna Svartström och Molle Kanmert Sjölander
Ponto pocket 2013
ISBN 978-91-7475-139-0, pocket, 123 + 125 sid

Semic har en tradition av att ge ut juldeckarnoveller och har nu också en samling skräckberättelser. Flera av författarna har bidrag i båda böckerna. De allra flesta är inte publicerade tidigare (utom förstås klassikerna bland skräcknovellerna), med ett par undantag, bl a den absolut bästa, Håkan Nessers kortroman Bachmans dilemma.

Sammantaget är mordnovellerna bättre än skräckisarna. Fast gränserna är flytande, Johan Theorins bidrag bland morden passar bättre i skräckavdelningen (tomtar är inte att leka med), och hade väl kunnat byta plats med hans bidrag där (Equinox, som publicerats i bok tidigare).

Men jag ska inte gnälla. Det är tacksamt att det finns en (jul)marknad för noveller i bokform, och för den som vill hålla full koll på sin favoritförfattare finns här alltså något för önskelistan. Alla (med ett undantag) är ju drivna författare med mycket utgivning bakom sig. Och Selma kan ju också skrämmas.

Omslag till HemligheterÖver från död och hemskheter till erotiken: I den här pocketen har Ponto återutgivit boken från 2008 som kom på Damm förlag. Båda förlagen är sentida efterföljare till det som startade som ICA-förlaget med storsäljare som Sju sorters kakor. De som startade förlaget gissade nog inte den här inriktningen.

Boken har två framsidor, ingen baksida. Författarna är huvudsakligen kvinnor, bara ett par män till de sammanlagt 18 novellerna. Jag ska genast säga att jag inte läst alla. Dessutom torde jag ha fel kön. De flesta (alla?) har en kvinna som huvudperson. Det ska ju också vara så att kvinnor tänder mer på texter och män på bilder. Inga bilder i den här boken.

Jag skulle säga att det inte är möjligt att sträckläsa novellerna. De är likartade och man (jag) får snabbt en övermättnad. Upphetsande? Sisådär, men, se ovan, jag är kanske fel målgrupp.

Erotik eller porr? Jag tänker inte avgöra i detta fall. Men definitivt inte höglitterärt.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22