NOT SAFE AFTER DARK

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Peter Robinson
MacMillan 2004
Pan Books 2005

En samling noveller som ursprungligen publicerades 1889-2004 i antologier och tidskrifter. Den sista, Going back, har inte publicerats tidigare. I Introduction ger Robinson sin syn på novellen som litterär form och berättar också om hur han fått uppslag till några av historierna.

Hoppa inte över den delen av samlingen! De fyra noveller som har Alan Banks som huvudperson är naturligtvis särskilt intressanta för oss som läst romanerna om honom. De övriga är inte alla typiska kriminalhistorier men de innehåller ett brott av något slag. Tid och miljö skiftar.

Det sista inslaget är lång novell på 100 sidor, Going back. Allan Banks kommer hem till sina föräldrar för att

fira deras guldbröllop. Han placeras i sitt gamla pojkrum, där det mesta är sig likt. Han plockar fram gamla skolböcker och betyg. Han hittar böcker som väcker minnen, allt från de första hans mor högläste för honom och Enid Blyton till skräckhistorier och deckare: Fader Brown, Sherlock Holmes och James Bond bl.a. Som så många andra av dagens detektiver är Banks intresserad av musik. I en låda återfinner han LP- och EP-skivor som han skaffade när intresset vaknade: Procol Harum och Elvis t.ex. Numera föredrar han jazz av Monk och sångerskan Cecilia Bartoli. Det blir också tid för ett kärt återseende. Han träffar oväntat på en av sina första kärlekar. De minns sin ungdomstid och blickar tillbaka på gemensamma minnen. Den här återblicken på den unge Banks hjälper oss läsare att förstå den vuxne mannen. Porträtten av föräldrarna är kärleksfulla och den lilla kram far och son utväxlar på slutraderna betyder säkert mycket för dem båda.

Att Banks dessutom får tyst på några stökiga och högljudda grannar till föräldrarna och avslöjar en mördare blir den historia som Robinson hänger upp sin resa tillbaka på. För mig blir dock mötet med den tonårige Alan det jag minns bäst av novellsamlingen.

BENGT HEURLIN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22