NOSTOS

Aug 26th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till NostosAv Mats Tormod
Ali Books, 2018
ISBN 978-91982545-4-9, 359 sidor

1985 fick Mats Tormod Svenska Deckarakademins debutantpris för sin roman Movie, som han själv kallar en metafysisk thriller. Sedan dess har han skrivit åtskilliga böcker i olika genrer. När han nu återkommer i kriminalbranschen blir det återigen mer metafysik än spänningsroman, mer en berättelse om en människas skuld och återkomst till hembygden än en spännande redogörelser för varför och hur bilhandlare Lindgren blev ihjälslagen under en Ford Granada mitt ute i ödebygden.

Det är mycket som är ödsligt i denna berättelse där cyklopens borttappade porslinsöga och en återfunnen likbil är ett par av ingredienserna.

Mats TormodTormod har ett vackert och nyansrikt språk och varje nytt kapitel beledsagas av en svartvit teckning. Titeln Nostos har använts åtskilliga gånger av andra författare och i filmer och härrör ur ett vanligt grekiskt tema som inkluderar en episk hjältes återfärd mot hemmet. Tormods huvudperson är kanske inte lika mycket hjälte som protagonisterna i de gamla grekernas berättelser men referenserna till antiken finns här.

Det är ett romanbygge som emellanåt imponerar. Tormod (född i Luleå 1946) kan det där med att sätta samman saker. Som arkitekt i Norrbotten i många år har han bland annat ritat Björknässkolan i Boden, Teknikens Hus och Aurorum teknikby vid Luleå Tekniska Universitet. Han har också studerat filosofi och är fil dr i litteraturvetenskap efter att ha skrivit avhandlingen  Till en berättelse om tröst, Eyvind Johnson omläst.

LEIF PETER JONSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22