NOSEBLEED STUDIO’S 10 YEARS JUBILEE ANTHOLOGY

Jun 16th, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till Nosebleed Studios 10 Years Jubilee AnthologyAv Alice Engström, Natalia Batista, Joakim Waller och Catarina Batista
Nosebleed Studio, 2016
ISBN: 978-91-979604-4-1, 188 sidor

Finns svensk manga? Frågan kan verka överflödig. Det finns ju gott om serier i den där storögda tecknarstilen som görs av svenskar så svaret borde vara ja. Men ställer vi oss frågan vad en manga är blir det inte lika lätt längre. Manga har länge bara betytt ”tecknad serie” i hemlandet Japan, men idag har den snarast betydelsen ”tecknad serie av japaner i en japansk kontext, eller så snarlikt att man inte ser skillnaden”. Japan har en säregen kultur och berättartradition som formligen exploderar i mangorna.

Det är därför en manga är en väldigt japansk serie, vilket skiljer sig från en svensk, amerikansk eller ens koreansk dito (ni som läst en manwha vet vad jag menar). Varför tar jag upp det här? Jo, när jag läste detta album slog det mig hur väldigt svenskt dess ämnen var. Som studenten eller att komma ut som lesbisk för sin bästa kompis. Teman som berättas på ett så svenskt sätt att japaner nog skulle tycka det är lite för udda för att vara en manga. Både tematiskt, berättarmässigt och politiskt.

Detta är absolut inte något negativt, snarare tvärtom. För många år sedan var det en trend att försöka efterapa den popkulturella jätten i öst, men detta har gett vika för en genuint svensk touch. Denna antologi är kanske till och med en hyllning till det svenska, både det som gör oss bra men också det som vi själva älskar att hata.

Joakim WallerDet är nog bara Joakim Wallers (bilden tv) Sea girl, som är en mystisk historia i Söderhavet, som skulle kunna misstas för en genuint japansk serie.

Natalia BatistaSamtliga serierna är värda att läsas. De är genomtänkta, väl berättade och väl tecknade hela bunten. Natalia Batistas (bilden th) When I close my eyes förtjänar ett hedersomnämnande för sitt enormt välgjorda berättarflöde och genomtänkta bildspråk. Efter att ha läst hennes feministiska storverk Sword Princess Amalthea så var det intressant att få betrakta något väldigt annorlunda: en helt opolitisk och jättesorglig kort historia.

Manga i allmänhet är ett känslomässigt uttrycksfullt medium men det har här gett vika för mer realistiska och dova känslouttryck. De tre sista sidorna är så känslostarka utan att ens visa huvudpersonens ansikte. Amalthea kanske fick mig att tänka, men When I close my eyes fick mig att känna.

Alice EngströmCatarina BatistaAlice Engströms (bilden tv) Songs from a graduate och Catarina Batistas (bilden th) Gravity och Hilda förtjänar att nämnas vid namn, men det är Natalia Batista som skiner denna gång.

Denna antologi är tänkt för en utländsk publik och är därför helt på engelska, men det är knappast en större utmaning för en övre tonårssvensk. Studio Nosebleed är ett gäng med talang och de visar det med detta verk. De är i alla fall min referenspunkt när jag hör orden ”svensk manga”.

JOHANNES GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22